понеделник, 17 май 2010 г.

Водохващането или защо има проблем с язовира?

Според предложения план за ски зона „Алеко" на река Янчовска следва да бъде изграден язовир, който да захрани артилерията от оръдия за искуствен сняг. Според обявените данни, "водоемът под писта "Витошко лале", ще е в естествено дере, без бетонни допълнения и на принципа на естествено водохващане от река Янчовска. Обемът ще е около 700 хил. куб.м, което е приблизително с размерите на езерото "Ариана" в Борисовата градина. Това се прави, защото съществуващият над лифта бент, който също хваща водата от река Янчовска, е недостатъчен."

Така поднесена от архитект Емил Леков, който е ръководител на екипа по изготвяне на проекта, информацията е на пръв поглед дори някак си „еко". За съжаление обаче най-ползотворният ефект на Възраждането, а именно просвещението, е процес, който така и не е завършил. За повечето хора самата локация на въпросното място е неизвестна и именно на това невежество разчитат и пропагандаторите. Да си призная дори и аз като скиор, за когото Лалето е втори дом, трябваше специално да отида и да огледам обстановката. Освен това, за пълното разбиране на проблема, човек трябва да е посетил и погледал подобното съоръжение на Бъндеришка поляна, реализирано от същите хора, за да разбере, че в него думата "еко" не може да се отнася дори и за зеления цвят на използвания материал.


Ето къде са проблемите:

1. Не забравяйте, че Витоша осигурява част от питейната вода на София. Всякакво използване на тази вода за други нужди би било против интересите на постоянно увеличаващото се население на столицата. Това ще се усети особено критично при следващата сушава година, която може да се очаква съобразно естествения цикъл през годините. Ако не ми вярвате, вижте снимките, на които съм снимал водохващането именно на тази река Янчовска, което е разположено под предложения язовир. Кое е по-важно: изкуственият сняг или питейната вода? Все си мисля, че този въпрос е доста прост.

2. Не по-малко сериозен е и въпросът, че планината Витоша така или иначе страда от сериозен недостиг на снеговалежи, а с това и нуждата от съоръжения за изкуствен сняг става по-осезателни. Планът обаче не дава достатъчно информация за тези проблеми. Например, водата за тези големи мощности за производство на изкуствен сняг ще трябва да бъде изтласквана до над 400м във височина, а това не е най-разумното.

3. Интересно е и още едно обстоятелство: въпросното съоръжение според неадекватните схемички на „Витоша ски" е проснато върху пистата за ски бягане, която наскоро самият Цеко Минев яростно бранеше. Явно на г-н Минев паметта малко му изневерява, защото днес я защитава от неизвестни зложелатели, а утре я загробва с язовир по средата. Някои от нас, по-паметливи, помним и времена, когато същият деец на ски спорта и председател на БФСки ни обясняваше, че въпросното трасе няма бъдеще, сгрешено е (веднъж да сме на едно мнение) и направо ще го закриваме. Да, ама тогава Цеко не контролираше лифтовете на Витоша, а им беше конкурент.

Пък това, че в това дере има една прекрасна Букова гора кой го интересува.




Няма коментари:

Публикуване на коментар