сряда, 5 май 2010 г.

Един много тъжен филм за ските

Един много тъжен, поне за мен, филм. Правен е от http://www.tetongravity.com/generations/. За незнаещите - това е може би най-влиятелната общност за ски свободен стил в Америка, а и в света. Абе истински скиори са тези хора.

За мен тематиката на филма, много силно ми напомня за Витоша. Такава, каквато беше и никога няма да бъде. Все пак, въпреки че ЕГН-то ми започва с 8, аз съм от хората, които си спомнят и са карали на по-малките пистички, които навремето работеха на Витоша.

В тях освен романтика, имаше и много природа – те бяха напълно съобразени с релефа, климата, начина на живот и нуждите на хората. В тях си имаше собствена общност. Бяха достъпни и наистина даваха възможност на децата да се научат да карат ски. Сега пистата край Бистрица е превърната в трасе за незаконни ралита с бъгита, пистата при Сълзица и Голи връх също не работят, нито тази на междинна на Бай Кръстьо. Какво да говорим за пистичката в Бояна. Сега там се мъдрят блокове. Тази при хижа планинец Планинец също не работи, Ветровала, Конярника ... какво да изреждам, като поменик стана. Но тези писти и влекове даваха възможност на хората да карат ски, реално. Освен това, не са плод на безсмислена сеч и осакатяване на планината, те бяха напълно съобразни с Витоша. Къде е БФСки да ги възстанови тези писти? Какво се прави за малките курорти?

Гледай те филмчето, правено е от хора скиори, които живеят и дишат за ските... и ще разберете моята позиция и за какво се боря.

<embed src="http://www.tetongravity.com/jw/player-licensed-viral.swf" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" flashvars="file=http%3A%2F%2Faws.tgrmedia.com%2Fpodcasts%2FGenerations%2FTGR_Generations_Movie.flv&amp;level=0&amp;stretching=fill&amp;skin=http%3A%2F%2Fwww.tetongravity.com%2Fjw%2Fmodieus.swf&amp;image=http%3A%2F%2Fmedia.kickstatic.com%2Fkickapps%2Fimages%2Fvideos%2F779650_tmb%2FLG_0002.jpg&amp;dock=false&amp;bandwidth=3510&amp;plugins=googlytics-1%2Cembed-1%2Cviral" width="640" height="396"></embed>

Няма коментари:

Публикуване на коментар