сряда, 1 февруари 2012 г.

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

Горите не могат да говорят. Да викнем вместо тях. Отново!

Носете си ръкавици, термоси с чай, ски очила, щеки и други аксесоари, които да покажат на Цеко, че скиорите сме против. Носете плакати, свирки и перкусионни уреди, за да вдигнем почеко шум.

Доведи приятел :)

На 4 февруари 2012 г., събота, в София се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет. Начален час: 11.30 ч. от паметника на Патриарх Евтимий (Попа).
Да викнем „ЗА" запазени гори, а не гори, които се водят такива само на хартия, а на практика са писти, а после министър Найденов да се бие в гърдите, че в България горите се увеличавали!

Да викнем „ЗА" край на монопола на „Витоша ски" на Витоша! За свободна конкуренция и подобрено качество на услугите на Витоша!

Да викнем „ЗА" модернизация на нарочно оставените в плачевно състояние от „Витоша ски" ски съоръжения на Витоша!

На 4 февруари 2012 г., събота, се организира шествие в подкрепа на Природен парк Витоша и на българските гори срещу поправките в Закона за горите, предложени от Министерски съвет.


Час на събиране на площада при паметника на Патриарх Евтимий е 11.00, тръгване в 11.30. Маршрутът е: Попа - ул. Граф Игнатиев - ул. Раковски (през Мнистерството на икономиката и лобизма, преминаваме и покрай клон на FIBank) - жълтите павета по бул. Цар Освободител - Коня. Край – 13.30.

Поправките ще позволят по-бързо, по-евтино и на тъмно да се застрояват горските ни територии, като под особена заплаха е най-старият парк на Балканите – Витоша. Поправките ще позволят скрита промяна на режима на плана за управление на парка, който в момента не позволява изключване на имоти от горския фонд с цел застрояване. Поправките представляват и скрита приватизация на държавните гори, тъй като се предлага инвеститорите в ски курорти да придобиват право на строеж за лифтове и право на ползване на прилежащите ски писти без конкурс и при непазарни цени.

Поправките са минали на първо четене в комисиите в парламента. Шансът за промяна е по време на второто четене. Природозащитните организации внесоха свои алтернативни текстове за промени в Закона за горите. Ако те се приемат, модернизацията на съществуващите ски съоръжения на Витоша ще е възможна без да се допуска скрита приватизация на горите в парка и без да се допуска ново застрояване. Предложено е също строителството на ски-съоръжения и ползването на съществуващи ски писти в горските територии да се правят само на пазарен принцип след конкурс.

На 18 януари на уличен протест въпреки студа се събраха около 2000 души в подкрепа на парка. За около три седмици близо 5 000 души подкрепиха подписката в интернет. Единствено гражданският натиск може да повлияе на управляващите и народното събрание. Трябва да продължим. Защото свободата, както казва Радой Ралин, е като хляба. Тя се пече всеки ден.

Когато беззаконието се превръща в закон, съпротивата се превръща в задължение.

Страница на събитието във Фейсбук

Няма коментари:

Публикуване на коментар