петък, 16 юли 2010 г.

Всичко в името на човека...

По времето на соца имаше един много добър виц:

Началото на 80те години... Класна стая в едно средностатистическо соц училище в новоизграден панален жилищен комплекс на окръжен град. Час по родинознание, присъства комисия инспектори, които оценяват млада, смутена учителка, която обяснява на децата ценностите на социалистическото общество: „Деца, в нашето прогресивно социалистическо общество всичко се прави в името на човека и за негово благо. Той, човекът, е центъра на всички усилия на нашата република, защото всичко се прави за неговото благо и добруване". По средата на урока учителката с ужас вижда, че Иванчо е вдигнал високо ръка и се опитва всячески да и привлече вниманието, но тя се прави на разсеяна, защото знае, че той може да каже някоя голяма глупост, която тотално да провали представянето й. Единият от инспекторите обаче забелязал Иванчо и се обърнал към учителката: „Другарко, вижте какво иска ученикът.". Тя с видимо притеснено излъчване: „Какво има Иванчо?" Иванчо: „Другарко, аз знам името на човека..."

Сегашната ситуация около предложените планове на Витоша много силно ми напомня на онова, май не толкова отминало време. Сега отново всичко се прави в името на човека, но не на Тодор Живков, а на скиора. „Ще направим курорт, голям курорт, с много лифтове и писти." „Ама аз не искам." „Няма не искам, ние го правим за теб."

Странно е, не смятате ли? Всичко се прави в името на скиора, а той все се дърпа. Ето Българката федерация по ски свободен и екстремен стил е против, Българска федерация по катерене и алпинизъм, ски учителите са против, дори ако щете аз, един запален скиор съм против. Защо обаче така? Еми много просто, този курорт не се прави за скиорите, за любителите на този прекрасен спорт, а за да се напълнят гушите на децата на комунистическата номенклатура. Да, същите тези, за които навремето се правеше всичко, сега използват награбеното, за да продължат да правят всичко за себе си. Проектът не е в полза на обществото, а не строго корпоративни и тесен интерес на Цеко Минве и групата около него. За това считам за важно да се знае, че против проекта не са само еколози, но и по голямата част от скиорите от София, както и нейните граждани, тъй като целият план е безумен и не е трудно това да се види, дори и от смешните план схеми, публикувани от „Витоша ски" АД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар