понеделник, 22 март 2010 г.

Кой и защо даде заем на "Витоша ски" АД, за да съсипе Витоша?

В Индимедиа попаднах на една статия, която засяга въпроси, които и аз съм разгледал в моята статия Витоша ски – поредната офшорка. За изчерпателносът считам, че е добре да добавя и техния коментар.

Кой и защо даде заем на "Витоша ски" АД, за да съсипе Витоша?

Преди да отговорим на този въпрос нека разгледаме на кратко какво общо имат "Витоша ски" АД, "Юлен" АД и "Първа Инвестиционна Банка" АД. Правилно, общото е Цеко Минев. Въпросният човек притежава 22.5% от акциите на ПИБ, притежава чрез подставени лица "Витоша ски" АД и "Юлен" АД (двете бяха едниствени кандидати в приватизацията на витошките лифтове през 2007 г.) освен това е и председател на Българската Федерация по Ски.

Ако се върнем малко назад ще си спомним, че ПИБ отпусна кредит на "Юлен" АД за разширяването на ски пистите в Банско. И най-важното: кредитът е бил без покритие. Всички знаем колко законно е строителството и разширяването на ски-пистите в Банско, но въпреки това кредитът е бил отпуснат.

Какво се случва сега? Историята сякаш се повтаря...

През септември "Витоша ски" АД започва незаконно взривяване на морени на Витоша и е изработила проект за разширяване на ски пистите там. От сайтът на Търговския регистър в досието на "Витоша ски" АД откриваме следното:

Длъжник по обезпеченото вземане: "ВИТОША СКИ" АД, ЕИК 175230799

Заложен кредитор: "ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА" АД, ЕИК 831094393

Основание: договор

дата: 05.11.2007

Предмет: за предаване на сума пари

Размер количество дължимо: 500 000

единици: евро

Размер: 500 000 евро

Описание: предприятието като съвкупност

Т.е. ПИБ още в края на 2007 година отпуска кредит въз основа на все още несъществуващ план за инвестиции и то в размер на 500 000 евро. Важно е да се отбележи, че "Витоша ски" АД е създадена през 2007 година, следователно кредитът е даден няколко месеца след регистрирането на фирмата. Този път обаче има залог: цялата фирма "Витоша ски" АД, което означава, че ако проектът не се изпълни и съответно фирмата не може да си погаси задължението, то тя ще стане собственост на ПИБ. По този начин ПИБ ще придобие целия ски-бизнес на Витоша, защото от Годишния финансов отчет за 2007 на "Витоша ски" АД (който може да бъде намерен на сайта на Търговския регистър) става ясно, че тя притежава 100% от "Въшени линии" ЕАД (т.е. лифтовете на Витоша) и 80% от "Витоша ски училища" АД (т.е. почти всички ски-училища на Витоша). "Витоша ски училища" АДо между другото се явяват и един от основните клиенти на "Витоша ски" АД според Одиторския доклад на фирмата за 2007 година. Другият основен клиент е "Балкан холидейс сървисиз" ООД и странно: ПИБ заедно с станалите участници в създадения през 1997 г. "Частен туристически холдинг" я е закупила още тогава (другите акционери са ТБ "Моллов", фирмата на Венцислав Йосифов "ВЕМ-94", фирмата на Младен Михалев-Маджо - "Интергруп енд Партнерс", фирмата на Валентин Моллов - МФИ, "Наваро", дългогодишният шеф на парк-хотел "Москва" Любомир Веселинов).

Интересна обаче е и ситуацията, при която ПИБ отпуска този кредит. Отново от Годишния финансов отчет за 2007 на "Витоша ски" АД става ясно, че фирмата е реализирала счетоводна загуба от около 414 000 лева (и данъчна от почти 423 000 лева). Банките обаче отпускат кредити на надеждни клиенти, такива които имат добри финансови показатели, реализират печалба и т.н. Защо тогава ПИБ отпуска голям кредит на губещо предприятие? Отговор: Цеко Минев. Той всъщност отпуска кредит сам на себе си. И то за да изпълни един незаконен и абсолютно разрушителен проект на Витоша.

Няма коментари:

Публикуване на коментар