петък, 26 февруари 2010 г.

Незаконни патрули контролират ски войната на Витоша

Публикувам една интересна статаия от в-к. "Сега" с автор Явор Евтимов.

Държа да подчертая, че аз лично не съм ставал свидетел на нещо подобно, но съм виждал действията на братската на "Витоша ски" АД - "Юлен" и намирам доста прилики. Така че не се съмнявам в достоверността на текста, които публикувам с известни съкращения. Позволил съм си да нарпавя и някои коментари върху текста, отбелязани с курсив, в които разглеждам някои правни аспекти относно правата на „Витоша ски" върху пистите, които са силно стеснени.

Още в края на миналата година стана ясно, че срещу приближеното до бизнесмена Цеко Минев дружество "Витоша ски" АД се е събрала цяла армия от открито негодуващи срещу опитите за налагане на самоуправство в планината. В края на октомври 2009 г. от "Витоша ски" се опитаха да насочат вниманието в друга посока, като претендираха на държавно ниво, че "ски сезонът на Витоша е застрашен заради нехайно отношение от страна на управата на ПП "Витоша". След като окончателно стана ясно, че такава опасност няма и белият сезон край София вече е в разгара си, на фронтовата линия отново застанаха неоспоримите факти.

Какви са те? Основната цена на дневната карта за ползване на съоръженията на "Витоша ски" е 35 лв., а сезонната карта е фиксирана на 590 лв. Офертата обаче не важи за ски и сноуборд-инструкторите, които са задължени да плащат съответно 50 лв. и 2000 лв.

Едната цена е за клиенти, другата е за ски инструктори.

И понеже не стана ясно как точно се отличават инструкторите от клиентите, проверка на "Сега" установи, че се прилага много проста схема. В случай, че някак даден ски учител се промъкне инкогнито и се снабди с карта на редови цени, се задейства "второ ниво на защита". На помощ се притичват т. нар. ски патрули, които, ако забележат скиор, който предвожда група деца да речем, го спират и изискват билета му за лифт. (това в случая е незаконно, тъй като на първо място "Витоша ски"АД не са концесионер и нямат тези права спрямо пистите. Те могат да проверяват картите само на лифта, но не и на пистата) В случай на несъответствие с "правилната" цена документът бива отнеман, в някои случаи дори след заплахи за физическа саморазправа.

"Ски патрулите са на пряко подчинение на изпълнителния директор на "Витоша ски" и на началника на сектор "Ски писти и машинен парк". Изпълнителен директор съм аз", обясни пред "Сега" Костадин Костадинов.

А кои са ски патрулите?

Оказа се, че подобна длъжност не фигурира като формулировка в нито един закон. Дори напротив - тя противоречи на закона за частната охранителна дейност, който повелява тя да се извършва единствено от регистрирани охранителни фирми. Според Костадинов обаче ски патрулите са звено към "Витоша ски" с контролни функции върху наетите (както казах пистите не са нито обект на концесия, нито наети, "Витоша ски" нямат учредено право на ползване върху тях дори, юристите ме разбират, но за широката публика да поясня, че де юре скиорите ползват пистата, защото само Лале е писта и останалите "терени за упражняване на ски спорт" по смисъла на Правилника за управление на природен парк "Витоша", а дружеството на Цеко не ги ползва. В този смисъл действията на "Витоша ски" спрямо всеки скиор, извършени и предпиети на ски пистите са самоуправство и нарушават гражданските права на скиорите, тъй като никой не може да спира и да изисква документи от хората, освен в предвидените от закона случаи. Такъв не е предвиден по този ред. Изземването на ски карти също е недопусимо по този ред, а да не говорим, че трябва да се състави поне елементарен протокол за тези действия. "Витоша ски" единствено може да откаже ползване на съоръженията съгласно техния правилник. Отделен е въпросът, че ако не ги пуснат с редовна карта, скиорите могат да търсят правата си по съдебен ред. Държа да по подчертая, че един оператор на ски съоръжения трябва да има права да упражнява контрол по ски пистите, най-малкото за да се осигури безопасното им използване, но в случая на "Витоша ски", при които всичко им е незаконно, това не е уредено и по същество тези ски учители е най-добре да си наемат адвокат и да се обърнат към гражданските съдилища) от дружеството писти в природния парк.

"Ски патрулите са незаконна практика, създадена на Банско, за да тормози местните инструктори. Независимо къде се прилага, тази практика си остава абсолютно незаконна. Охраната в планината може да се извършва единствено от жандармерията със съдействието на Гражданска защита и планинската спасителна служба", обясни за "Сега" адвокат Свилен Овчаров, защитаващ интересите на сдружението на ски инструкторите на Витоша.

Според собственика на "Мотен" Иво Рангелов пък "Витоша ски" прилага още една незаконна практика, като "издава фискални бонове с невярно съдържание". "Вече подадох сигнал в НАП заради издадените ми касови бележки при покупка на лифт карти със завишени цени. На нея пише "Ски услуга", което очевидно не е вярно", разкри Рангелов.

От главната каса на "Витоша ски" отказаха коментар по темата, но пък потвърдиха, че двойното ценообразуване е в сила, въпреки че никъде (поне до вчера) то не бе обявено официално. "Да, има друга тарифа за инструкторите. Сезонната карта се продава за 2000 лв., а дневната - за 50 лв. Имаме такава вътрешна заповед", обясни главен касиер Киркова.

На въпроса защо другата тарифа не е публикувана на сайта на "Витоша ски" или на касите на пистата "Витошко лале 1" Киркова отговори, че "някой не си е свършил работата". А един час след като "Сега" зададе същия въпрос на Костадин Костадинов, в ценоразписа на интернет страницата на дружеството се появиха нови два реда с по две графи - "дневна карта ски учители - 50" и "сезонна карта ски учители - 2000".

Според официалните данни от Банско, Боровец и Пампорово в трите основни зимни курорта у нас също се мери с двоен аршин. Там цената за инструкторите спрямо тази за туристите е съответно 2000 срещу 760 лв., 1450 срещу 700 лв. и 1000 срещу 650 лв. Както се вижда, най-голямото завишение е в Банско - 260%, а най-ниското е в Пампорово - 150%. А простата сметка показва, че ски учителите на Витоша плащат 340% в сравнение с обикновения турист.

Само за сравнение между българската реалност и тази в далеч по-развити откъм зимен туризъм страни трябва да се отбележи цената на лифт услугата в Австрия. На официалния сайт на ски зона Тирол е публикуван ценоразпис, според който сезонната карта за зима 2009/10 струва 590 евро. Независимо дали за скиор или за инструктор. И важи за 923 (деветстотин двадесет и три) лифта, обслужващи 80 (осемдесет) писти с обща дължина 3105 (три хиляди сто и пет) километра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар