вторник, 8 май 2012 г.

ЗаВитоша - място за действие, основано от бордисти и скиори

ЗаВитоша - място за действие, основано от бордисти и скиори

За Витоша е място за информация и действие, което беше създадено в началото на ски-сезон 2011-2012 от група бордисти и някои скиори. Те се обединиха в инициативата „Карай За Витоша" и постепенно организираха серия от мероприятия, чрез които искаха да повишат обществената чувствителност към проблемите със спрените лифтове на Витоша, незаконните действия на фирмата „Витоша ски" АД, както и за изнудването, което те проведоха, за да се промени Законът за горите.

Тази неформална група от граждани (бордисти, скиори, байкъри, туристи, офроудъри и тн), насочва общественото внимание и гражднаската чувствителност към проблема на цялостния беззаконен начин на развитие на ски курортите в България, техния монопол и цените, които налагат. Гражданската група „ЗаВитоша" съществува благодарение на Фейсбук връзката между хора с будна мисъл и съзнание за обществен дълг. Тя не е екологична формация, не събира и не получава пари, а всичко се прави на доброволен принцип и от хора ад хок. Това е гражданска инициатива и не застава срещу някаква или за някаква политическа партия, а иска ясна политика към планините и по-специално Витоша. „За Витоша" се опитва да покаже на хората, взимащи решения, че предложените законопроекти и облагодетелстването на определени хора, нямат обществена подкрепа и противоречат на държавностроителния интерес. Непосредствената цел пред групата е да привлече общественото внимание към протестите срещу предложените промени в Закона за горите и да покаже недоволството на гражданите от беззаконията на олигархията и сгрешения начин на правена на политика под диктат.

На сайта на кампанията можете да научите:

1. Промените в ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ са средство за застрояване на защитени територии и ценни гори. - Какво предвиждат те? - Защо с неприемливи? - Каква е алтернативата? - Как мога да помогна?


2. Държавните институции позволяват да ги ИЗНУДВАТ – поради безучастност или съпричастност? - Как е изнудвана държавата? - Каква е ролята на държавата? (да регулира, съблюдава, санкционира) - Защо безучастност = съпричастност? - Какво мога да направя?

3. Природен парк „Витоша" е ЗАСТРАШЕН. - Как промените в закона биха повлияли на Парка? - Какъв е статута на Парка и какви закони го бранят? - Какво се опазва в Парка? - Какво мога да направя?

4. На Витоша се стимулира МОНОПОЛЪТ, не устойчивото развитие. - Какво показва, че на Витоша се цели монопол? - Какво значи устойчив курорт? - Може ли това да се постигне на Витоша? Как? - Какво мога да направя?

5. Новата ски зона Алеко НЕ Е ПО-ДОБРА за скиори и бордисти. - Как са позиционирани на новите лифтови станиции? - Липса на анализ на климатичните особености на Витоша - Изместване на центъра на курорта и игнориране на съществуващи удобства (близост на ски-училище, място за хранене, и др.)

6. Туризъм на Витоша има НЕ САМО през зимата. - Защо Витоша е важна като място за планински, не само ски туризъм? - Какъв туризъм/спорт може да се развива на Витоша?

7. Спестените пари - подарък за инвеститорите в УЩЪРБ на българите. - Как инвеститорите ще спестят от такси? - Къде/ как би трябвало/ могло да се използват тези такси?

8. Предлаганите промени поставят под въпрос оцеляването на ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГОРИ, не само тези на Витоша. - Какво влияние имат промените в закона върху частни гори? - Какви са вероятните сценарии? -

9. Незаконни действия на Витоша и (Пирин) - Има ли извършени нарушения на Витоша? - Каква е процедурата по приемане на нов план за Ски Зона Алеко? Има ли пропуски? (вкл. липса на основни документи, елементи в анализа и екологичната оценка и неспазване процедурите за обществен достъп до документите).

Няма коментари:

Публикуване на коментар