събота, 26 февруари 2011 г.

Трима министри поеха ангажимент да съдействат за развитието на туризма в Банско и Разлог

Тази „кръгла маса" е обявена само на сайта на Община Банско два дни преди нейното провеждане http://bansko.bg/content/view/2076/1/lang,bg/
Използвал съм кавички, защото на подобно мероприятие би трябвало да присъстват всички заинтересовани, н само поддръжниците на разрушаването на Пирин планина. Така че това не е кръгла, ами едностранна маса. Не може министъра на регионалното развитие и благоустройството да се явява пред БНТ и да ни обяснява, че всички трябвало да седнем на една маса, като на масата се поканени само хората, които са „за". Съшият този човек ми обяснява, как той бил невероятен фен на Банско, колко не знам какво си, как той научил на срещата толкова много и интересни неща (за последното не се съмнявам, той и без това не е обременен с излишен мозък, пък и приказките, които Цеко разправя са си като за 1001 нощ). Не било проблем една просека за нов лифт, пък после и нови писти и тн.


В средата на П-образната маса се вижда муцуната на Камен Алипиев, един доказано некомпетентен (некорумпиран) разбирач от ски. Не мисля, че го обиждам, той човекът сам си го е казал, така че ми е много странно той с какво е допринесъл, но нали трябва и журналята да се хранят. Сигурно е казал няколко патетични слова, Плевнелиев е кимнал 2-3 пъти, министър Нейков е прочел нещо си, дето и сам не знае какво е и кой му го написал, преди да си сложи грейчицата и да грейне на площада за официалното откриване, а Трайчо ... то е ясно, траел си е.


Това е драги читатели, това е положението, догодина разширяване на Банско, след това Дорбинище, безумието, наречено Кулиното и току виж след 7-8 години като си карате по пътя от предела до към с. Места все ще виждате изрязана планина. Но, обърнете внимание, това се прави за местните компири, тези де, които профукаха парите и сега не могат даже да си платят за зъболекар, а преди ходили с 1000 лв джобни (действителен случай, разказан ми от местен зъболекар). Та за тях се правило, пък Плевнелиев магистрала ще им направи, а хотелите никога няма да ги наемат на работа. Това е, всичко се прави за човека.


В петък в Банско пристигнаха Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков и Свилен Нейков, които взеха участие в обществена дискусия на тема "Развитие на курортно-туристическата дестинация в Пирин". Става въпрос за разширяването на съществуващата в момента скизона на Банско и за изграждането на две нови - в Добринище и "Кулиното" край Разлог. На дискусията присъстваха и народните представители Георги Икономов и Любен Татарски, областният управител Валери Смиленов, Цеко Минев – председател на БФС, кметовете на Банско - Александър Краваров и на Разлог – инж. Красимир Герчев, Владимир Колчагов – председател на Общински съвет Банско, д-р Радко Тумбев – председател на Общински съвет – Разлог, представители на НП "Пирин" представители на инвеститорите, на туристическите организации и на местният бизнес от Банско и Разлог, много жители на двете общини (хиляди маси народ, аплодисменти овации).

В началото на срещата П. Стоянович направи презентация за  мястото на Банско в международния зимен туризъм, а арх. Леков представи концепцията за развитието на  курортно-туристическа локализация "Банско – Разлог – Предел – Добринище" и кои са стъпките за промяна в плана на управление на НП "Пирин".  Щом Леков е бил там, значи всичко е шестица, той е голям разбирач.

"Тук в Разложката долина не виждам как ще се строят фабрики и ще има индустрия. Бъдещето и развитието на региона е свързано с туризма. Благодарен съм за това, което е направено в Банско. Градът се  превърна в елитен курорт за средната и висока класа туристи от съседните страни. Това е перспектива и за цялата държава. Трябва да се надгражда, тъй като конкуренцията не чака. Сърбия, Румъния и Хърватия също строят. Каквото и да правим обаче, то трябва да е в синхрон с планината и с правилата" - каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.  Ето едно силно включване, допринасящо за общия и благ тон.  Не се строи индустрия, защото телефонният завод в Банско беше продаден за ваканционни апартаменти.  Такива като него са го подпомагали това мероприятие.  „Елитен курорт за средната и висока класа", ама от съседните страни, демек Македония, Румъния, Албания...

Представител на МОСВ също гарантира, че са отворени за дискусия за развитието на туризма в Банско и Разлог. Отворени са те, за рушвети

Спортният м-р Свилен Нейков предложи да се създаде работна група, за да се придвижат по-бързо нещата и да се осъществи искането на Банско и Разлог за промяна на плана за управление на национален парк "Пирин".  Защо пък да не се направи работна група, за да се види как по-бързо ти да не си ходиш при жабите?  Защо интересите на Банско да са над тези на 200 000 българи, които са твърдо против това?  Защо министър на спорта да се ангажира с бизнес интересите на бг мутрите?  Строителството на лифтове не е спорт, поне не за хората, а само за Цеко.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков приветства това, че общините, инвеститорите и държавните ведомства са на една маса и са готови да работят заедно. "Тази сутрин разговарях с министър Нона Караджова и съм спокоен и оптимист за възможностите за развитие на туризма в региона. Знам едно - богатите общества се грижат за природата си по-добре", заяви Трайчо Трайков.  Трайчоооооо, да беше си мълчал мамин.  Били на една маса, ама в кръчмата.  Когато е да се направи нещо лошо все ще се съберат на една маса.  Когато трябва да бутнат някое бунгалце – също.  Ама виж за Златна перла, за някой палат – никакви ги няма.  И защо, след като така хубаво са си се събрали им е да викат някой представител на гражданското общество?  За к'во беля?  Така са си хубави.

Депутатите Георги Икономов каза, че всички депутати от Благоевградска област, подкрепят идеята за промяна на плана за управление на НП "Пирин", защото района трябва да се развива. Той изрази готовността си за подкрепа на всички предприети действия, които ще спомогнат за развитието на района и ще допринесат за превръщането му в целогодишна туристическа дестинация.  Така, Пирин е на цялата нация, а не на местните идиоти.  Трябвало да се развива района и то като целогодишна дестинация, ама само за ски ми говорят, разбирачи.  В Добринище 782,4 л/мин се изливат в реката, но ние ще разрушим планината, за да може да има туризъм за 2 месеца в годината.  Умен си ти Икономов, спортяга.

Кметът на Банско Александър Краваров бе категоричен, че не бива да се изпуска моментът за развитие на ски-зона Банско. "В момента в скизоната няма нито един незаконен обект. С колегата от Разлог поемаме ангажимента да се спазват всички закони при развитието на ски-зоните в Банско, Разлог и Добринище" - допълни  Александър Краваров. ХАХАХАХА, тоест ще се направят писти по-широки от позволеното, но ще викаме, че са законни, как така?

Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев каза, че развитието на туризма ще осигури поминък на хората в района, ще доведе до нови инвестиции. "Популизъм са приказките, че ще унищожим природата. Има специална книга, написана от най-добрите експерти по екология за създаването на ски-зони в защитени територии. Единственото условие е да се спазват процедурите и границите. Нито туризмът, нито ските вредят на природата", каза Минев.  Еми да я беше прочел бе Цеко.  Да беше спазил една граница, например тази на парка или поне за ширината на пистите, за това колко ти е позволено по концесията.  Такива, елементарни неща.
bansko_diskusia.jpg
bansko_diskusia2.jpg

bansko_diskusia3.jpg

Няма коментари:

Публикуване на коментар