сряда, 16 декември 2009 г.

ПИБ, медии и реклама

След фарсът, наречен по йезуитски „обществено обсъждане" на СПУП Ски Зона Алеко се заех да следя какво ще е отражението на скалъпеното мероприятие из медиите.

Разбира се, най-интересно беше по страниците на в."24 Часа", където Георги Банов се развихри и започна да громи псевдо еколози и прочие сган и да защитава милите инвеститори и техните архитекти. Той и до ден днешен е особено актиен, като не попуска повод да ни каже как и на Витоша да стане като Банско. Интересно беше например как той, а и други мастити журналисти от реномирани медии като bTV, интерпретираха информацията, че България е харчила европарите за екология ударно и безцелно. Въпросната констатация беше прочетена от компетентните журналисти с главата надолу и вместо акцентът да бъде, че са наливани пари в общини на ДПС, стана така, че еколозите са тези тъмни злодеий, които, моля ви се, ни излагат пред Европата. Но как стана така, че журналистите загърбиха обществения интерес и започнаха слугинаж при Цеко?


Историята е семпла и по някакъв начин банална. Както съм писал в писмото си до БНТ, а и в материала за Цеко Минев (виж накрая), винаги си е предимство да си собственик на голяма банка, която освен това се явява и голям рекламодател. Така никой, ама никой не би си и помислил само да пише или каже нещо лошо за теб. Ясно е, че особено в тези тежки времена, когато основното (поне на хартия) перо от източници за финансиране на медиите – рекламата се свива драстично - 1 и 2 всеки ще си пази рекламодателите.

А ПИБ са голям, много голям рекламодател. Ето ви и примерите (според в. "Капитал"):

Пресата
За първото шестмесечие на 2009г. ПИБ е трети рекламодател в пресата с общо похарчени 1 399 000 лв., а нейните продукти „ПИБ депозити" и „ПИБ кредити" заемат съответно 3то и 25томясто при марките (по данни на TNS/TV PLAN). Разбира се има спад от 37% спрямо 2008, когато ПИБ са похарчили 4 611 000 лв., с което са заели второто място в класацията.Телевизия
Според материал от средата на август 2008 в. „Капитал" информират:
Безспорният лидер по отчетен ръст в процентно измерение обаче е Първа инвестиционна банка. Както и в класацията на пресрекламодателите (която публикувахме в брой 32 на "Капитал"), така и тук те имат огромен скок в подреждането. Според Market Links бюджетът им за първите шест месеца на 2008 г. достига 4.669 млн. лева, при едва 717 хил. лева, инвестирани за същия период на 2007 г. Потресаващият скок от 551% се дължи основно на засилената им комуникация покрай скандала, в който бе въвлечена банката през пролетта, както и на привличането за рекламно лице на Димитър Бербатов и агресивната кампания с негово участие.


Тяхната марка пък заема престижното трето място.


Марката
Въобще като марка ПИБ са изключително добре позиционирани, което не е учудващо предвид кредитния бум и последвалата борба за нови клиенти на депозитните продукти на българските банки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар