четвъртък, 25 юни 2009 г.

Кой спонсорира ските?

Публикувам съобщение от официоза на БФ Ски за тяхното общо събрание, моите каменари са в курсив.

На 28 май 2009 г., в конферентната зала на "Спортната палата" в София се проведе годишното Общо събрание на Българска федерация по ски. Присъстваха представители на 22 клуба членове на федерацията от общо 53. Считам това за доста показателно. На едно друго място в техния сайт - "От 53-те клуба, членуващи в БФСки, необяснима е незаинтересоваността на повечето от председателите на ски клубовете и неучастието им в подобни срещи дискусии. Ръководството на БФСки напомня, че активното участие на клубовете в мероприятия, организирани от федерацията, е едно от основните изисквания за пълноправно членство."

Направили са отчет за изминалата година и са приели новият рамков бюджет.Поради липса на кворум в 10:00 ч., събранието беше отлижено с един час и въпреки че представители на други клубове така и не пристигнаха, то започна в 11:00 ч., както изисква и позволява правилникът. За председател на събранието беше избрана г-жа Пепа Мицева, за комисия по избора г-н Симеон Калчев, за секретар на събранието Люба Кленова и за преброители - г-жа Даниела Машова и г-н Симеон Калчев.

Пред Общото събрание отчетът беше представен от председателя на БФСки г-н Цеко Минев.

Веднага след това зам.председателят на БФСки г-н Георги Бобев представи Годишния счетоводен отчет на федерацията за 2008 г. и доклада на експерт-счетоводителя, които също бяга приети без възражения. Е то при такова единомислие...Финансирането на БФСки за изминалата календарна 2008-ма година, както вече е практика, се извършва по няколко основни направления - приходи и финансиране от ДАМС 75.6%, Международна ски федерация (ФИС) 8.32%, спонсорство 11.32%, членски внос 0.20% и други - общо 2 426 340 лева (ръст от 4.44%). Тоест излиза, че големите спонсори сме ние, а не ниакави си алтуистични милионери. Явно ДАМС им е най-големия спонсор, пък аз се тюхкам за няква си Витоша, ами то цялата държава е зад тях. С една дума – дайте, да дадемРазходите се групират в следните основни направления - подготвителни лагери в България по финансиране от ДАМС 151 762 лв.; Подготвителни лагери в чужбина по финансиране от ДАМС 266 238 лв.; Държавен спортен календар ДАМС 134 000.лв.; Международен спортен календар ДАМС 261 000.лв.; Финансиране на спортни клубове ДАМС 128 900лв.; Европейска купа ски алпийски дисциплини Банско 2008 от ДАМС 892 300 лв.; Финансиране на международни спортни лагери и участие в състезания чрез финансиране от спонсори 397 177 лв.; Заплати и осигуровки на служители и треньори 58 332 лв.; Админситративни разходи, командировки и организация на семинари 151 000 лв. Съотношението на разходите за 2008-ма спрямо разходите за 2007-ма бележи ръст от 3.3%, което е съпоставимо с ръста на приходите.Общото събрание освободи от отговорност председателя и членовете на управителния съвет за дейността през отчетния период.

Беше приета и бюджетната рамка за дейности на БФСки за следващия сезон 2009/2010 г. Тя се отнася само за основните дейности на федерацията и не включват организацията на други проекти, които планува да изпълни федерацията през този период. Разходите са съобразени с очакваните приходи и Управителният съвет на свое заседание на 13.05.2009 г. е приел общ бюджет в размер на 2 338 000 лв., разделен по направления - алпийски ски 36%; сноуборд 15%; ски бягане 11%; ски скок 8.5%; организация на състезания 4.28%; административни разходи, реклама и закупуване на оборудване за организация на състезания 25.67%. Приходите в размер на 2 308 900 лв. ще са от - ДАМС 37%; рекламодатели и рекламни права 57%, ФИС 4%, други приходи и членски внос 1.5%.Председателят на федерацията г-н Цеко Минев още веднъж подчерта необходимостта от обединяване на всички ски деятели, на всички по някакъв начин свързани със ски спорта и планината, за да се постигне баланс и да се работи в посока подобраване на условията за зимни спортове. Разбирай – стига с тези еколози, ми давайте да сечем гориНа същото мероприятие беше представен отчетният доклад на председателя на БФСки – Цеко Минев. Значителна част от него е посветена на преглед на постигнатото през изминалия сезон в спортно-тренировъчната и състезателната дейност, в международното сътрудничество и в организационно отношение.

Представям ви част от доклад, с мой коментар:ОРГАНИЗАЦИОННО СЪСТОЯНИЕ И МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВОНай-важното събитие през изминалата година Световната купа по ски алпийски дисциплини - жени в Банско. ... Интересът, който предизвика, можеше да се види от многобройната публика от около 10 000 човека, която беше изпълнила до краен предел трибуните и зоната на финала.През изминалия период бяха извършени редица подобрения в организационно отношение за оптимизиране работата в БФСки:- Участвахме в регулярни срещи с ръководството и председателя на ДАМС във връзка с текущи въпроси и възможности за реализиране на проекти. (нали ви казах кой ги спонсорира) Така в началото на зимата стартира проекта ”Научи се да караш ски”... този начин помогнахме на 3 300 малки скиори не само да подобрят общото си физическо и здравословно състояние, но и трайно увеличихме броя на спортуващите деца през зимните месеци ....организиране на безплатно ски училище на Витоша, в рамките на 4 дневен интензивен курс на обучение. Извинявам се, но за 4 дни трайно нищо не може да направиш.

Надяваме се успешната реализация на проекта да спомогне за неговото мултиплициране и в други центрове в страната. Скоро и в Банско- На 27 април в Централния военен клуб организирахме закриване на състезателния сезон и награждаване на призьорите за купа “България” и купа “Надежди” – определено голям успех.- В периода декември 2008 – март 2009 беше осигурено значително рекламно присъствие в трите национални телевизии – БНТ, bTV и ТВ2. Бяха излъчвани специално изработени рекламни заставки с логото на Федерацията и на генералните спонсори. Кому ли пък е нужно това?- Консултативният съвет работеше безпристрастно и информираше членовете на УС за ситуацията около различните структури на федерацията и ски пула. Цари трескаво безмислен труд...- В последните години БФСки търси възможности да подпомага клубовете и чрез разработване на различни формати на програми. От месец декември към Направление алпийски дисциплини заработи нова програма „Перспективни клубове”. След разглеждане на подадените документи, в нея бяха включени шест клуба. АААА, за това не са дошли на общото събрание.- Организирахме и семинар за представителите на туристическия бранш в гр. Банско за ползата от провеждането на СК за местния туристически пазар. Това е много важно за нашия курорт.- Федерацията продължи да работи по лицензирането на нови писти по ски алпийски дисциплини в ФИС. Новото в процеса на хомологиране е, че се въвежда онлайн изпращане на документите, което опростява до голяма степен тази дейност. Без коментар.- Закупена беше офис техника с цел подобряване условията на работа на администрацията. Без коментар.- Предстои среща със собствениците и директорите на зимните центрове, които подпомагат ски-спорта, както за подписване на договори, касаещи диференцирането на отговорностите при организацията на състезания, така и за осигуряването на безплатни сезонни карти за националните състезатели и преференциални цени за клубовете. Без коментар....останалите състезатели от националния отбор, имаха епизодични класирания през сезона... Като цяло очакванията ни не бяха оправдани и поставените цели не бяха достигнати... Много шум за нищо ...в международен план ски бягането бележи изключителни темпове на развитие в последните години. Огромният брой практикуващи, изключително разширената география ... сред най-бързо развиващите се и атрактивни спортни дисциплини. Интересно, защо ние никак даже не го развиваме?

треньорите редуцираха състава на националния отбор – 3-ма мъже и 2 жени. Аха, разбирам, за това не го развиваме.Бяха планувани два тренировъчни ... през декември не се състоя поради липса на сняг. Ашкулсум, не знаехте ли?Няма коментари:

Публикуване на коментар