събота, 2 май 2009 г.

Дълъг сезон ?!? Кому е нужен?

Под радостното заглавие "СЕЗОНЪТ 2008/2009 ЗАВЪРШИ!" в сайта на Банско ски концесионерът Юлен ни съобщава, че на 12 април е бил последният ден "от още един прекрасен зимен сезон". Хвалбата продължава, като ни информират още, че сме изживели 5 месеца сезон.

Хубаво, така е, пет са месеците, ако и дните реално да са като за под 4, но това не е проблемът. Проблемът е защо ни е "супер мега страшен" курорт, защо ни е цялото това напъване и оране, когато в края на април, при перфектни условия за ски, съоръженията седят и пустеят. Просто на никой не му пука нито за ските, нито за това дали може да се кара, нито за децата и тн.

Винаги съм обяснявал, че в България условия за дълъг ски сезон няма и настоящата ситуация просто го потвърждава, защото дълъг сезон не означава до април, а от Ноември. Много е просто – на много места по света, включително и у нас, може да се кара ски до май. Проблемът е, че през май обаче на хората не им се карат ски. Да, на мен, на шепа хора, влюбени в ските, им се кара целогодишно, обаче на масовата публика през май им се ходи на море, а през ноември и декември на ски, а не като у нас, някъде към Коледа да са първите плахи опити за каране, при това с риск да се претрепеш по оголените камъни. Това факта


Ще кажете – какво гледаш Банско, това е имиджов курорт, за чужденци, там още в края на март вече никой няма. Така е, ами Витоша, нали Цеко Минев много иска да върне децата в планината, защо не им пусне Спас да се забавляват. Знам че на повечето от вас, като гледате уеб камерата на Алеко нещата може да ви се струват неубедителни и въпрки че много хора взират погледи нагоре към планината и виждат как още едно петно се е оголило, истината е различна - на Боби, на Спас и на котвата на Черни Връх условията са прекрасни, с малко пренасяне на сняг и Синята може да се експлоатира, доста е лесно, за Лале не видях.
Само че Цеко Минев и Витоша ски като едни радетели на ски спорта и на децата в планината затвориха всички съоръжения. след края на пролетната ваканция от кумува срама ги пуснаха за Великден и ни обещават, че и празничните майски дни ще ни зарадват.

Простата истина е, че хората не ги е еня, те не търсят устойчиво възвръщане на вложените средства, не се интересуват от клиента си или от популяризирането на спорта. защото всеки може съвсем спокойно да провери (било сам вкъщи с елката, било като подпита някой лифтаджия, било като подразбира нещо от икономика), че един лифт е на печалба от работата си след двайстия клиент с целодневна карта, някой дори и по малко, а влековете след седмия човек. Толкова хора веднага се събират, защото условията наистина са прекрасни, а посетителите на форума на БФССЕС винаги жадни за още. Впрочем така е всяка година, просто ние имам късен сезон - тоест през пролетта винаги остават огромни преспи, удобни за ски и е рядко те да са ограничени преди средата на май, но тогава хората мислят вече за море, както казах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар